2. Physical performance

Met fysiek presteren bedoelen wij het leveren van fysieke arbeid om een specifieke taak te volbrengen, zonder dat de individu daar blessures aan overhoudt. De ontwikkeling van fysiek presteren begint al voor de MARSOF-opleiding en vormt vaak de basis en de rode draad voor een carrière bij de Special Forces. De reden dat deze eenheden fysiek zo zwaar getraind worden ligt deels aan de omstandigheden waaronder zij werken.

De omstandigheden
Onder extreme klimatologische omstandigheden werken is intensief. Als je die werkzaamheden ook nog onder water uitvoert, een flinke afstand onder water aflegt en ook nog zware fysieke arbeid levert bij de actie op het doel, is een goede conditie essentieel. Alleen met de juiste combinatie van fysieke en mentale kracht kun je tijdens dit soort omstandigheden langdurig opereren en nog scherp van geest blijven. Je zult een sterk en belastbaar lichaam moeten ontwikkelen om jezelf te beschermen tegen het gewicht van de uitrusting, zoals zware duikapparatuur, kogelwerende vesten, wapens, munitie, radio’s en uitrusting voor de specifieke opdracht. Alles wordt gedragen op het lichaam of samen met het team. Een gemiddelde van 40kg aan uitrusting is normaal voor een kikvorsman om mee te nemen onder water. Met dit gewicht duik je, klim je, werk je en vecht je. Als je het lichaam daar niet goed op voorbereid krijg je onherroepelijk blessures of gevaarlijke situaties.
Je kunt je voorstellen dat een MARSOF-operator zich niet kan permitteren om tijdens een opdracht fysiek problemen te krijgen. Als er van een team één man onderwater problemen krijgt, kunnen ze hem niet achterlaten en zullen ze de opdracht waarschijnlijk moeten afblazen. Fysiek falen is tijdens een opdracht dus geen optie.

De ontwikkeling
Hoe bereiden MARSOF-operators zich voor op deze omstandigheden? Een bekende valkuil (ook voor veel mariniers die bij MARSOF willen) is om vooral extreem veel en hard te trainen, dan is de kans op een blessure groot. De kunst is vooral om slim en gevarieerd te trainen met de juiste balans tussen trainingsvormen, herstel, intensiteit en aandacht voor voeding en rust. Het lichaam moet op verschillende manieren belastbaar worden gemaakt. Je moet voldoende uithoudingsvermogen hebben om de lange verplaatsingen onder- en bovenwater vol te houden. De operator moet voldoende kracht hebben om met 40kg aan uitrusting aan boord van een schip te klimmen. Aan boord van een onderzeeër heeft de operator lenigheid en flexibiliteit nodig om te werken in de nauwe ruimtes. De operator heeft al zijn coördinatie nodig als hij aan boord van een doelschip zijn wapen moet gebruiken, terwijl het schip hevig heen en weer gaat door de deining. De gemiddelde MARSOF-operator gebruikt over het algemeen een gebalanceerde mix van trainingsvormen zoals hardlopen, Crossfit, krachttraining en mobiliteitsoefeningen.

Physical performance in het dagelijks leven
Ondanks dat niet iedere beroepsgroep het nodig heeft om fysiek sterk te zijn, is het wel wetenschappelijk bewezen dat mensen met een gezond en sterk lichaam over het algemeen beter presteren. Fysieke training zorgt voor stressreductie en betere mentale belastbaarheid. Door jezelf af en toe fysiek uit te dagen en uit je comfortzone te treden, word je mentaal sterker. A strong mind in a strong body.
Word Unbreakable!
Met behulp van unieke trainingscenario’s en praktijkoefeningen, onder professionele begeleiding van voormalig MARSOF-operators ga je grenzen opzoeken en verleggen.

Wil jij ervaren hoe het is om je fysieke grenzen op te zoeken en deze te verleggen, meld je dan aan voor ons programma. Wij garanderen je een onvergetelijke ervaring waar jij ook in je dagelijks leven profijt van zult hebben.

Lees in ons volgende blog meer over de andere pijlers van performance.

Schrijf je in op onze website voor de 12hour Evolution en word Unbreakable!

Claim ticket