1. Mental performance

Met mentaal presteren wordt er niet zozeer gedoeld op intellect of intelligentie, maar meer op mentale weerbaarheid, doorzettingsvermogen, omgevingsbewustzijn, aanpassingsvermogen en besluitvaardigheid. Dit zijn stuk voor stuk vaardigheden die kunnen worden aangeleerd.

De omstandigheden
Je kunt je voorstellen dat de operaties die de Special Forces uitvoeren aardig wat van het mentaal presteren vereist. Als een MARSOF-team gaat duiken, voelen zij fysieke druk omdat ze onderwater zijn, ook wel hydrostatische druk genoemd. Iedere 10 meter onderwater levert een hydrostatische druk op van 1bar. Voor de beeldvorming; als je je adem inhoudt tijdens het opkomen kan een drukverschil van 0,15 bar al voldoende zijn om het longweefsel te beschadigen. Vaak zijn er politieke of strategische consequenties verbonden aan het wel of niet slagen van de operatie, wat extra stress kan opleveren.

Speciale operaties kunnen in de meest extreme omstandigheden worden uitgevoerd. Daarom wordt er ook getraind in de uiterste klimatologische omstandigheden, zoals extreem koude en warme gebieden. Onder koude omstandigheden voel je na verloop van tijd je handen en voeten niet meer. Je mond en lippen zijn dusdanig verdoofd dat je het mondstuk niet meer goed in je mond kan houden, waardoor je constant zuurstof verliest. Om het andere uiterste te trainen wordt er gedoken onder tropische omstandigheden. Door de warmte is de kans groot dat er hittestuwing of kramp optreedt en in de tropische wateren leeft een variëteit aan flora en fauna die je liever alleen in een aquarium wilt zien. Ondanks de kramp, verdoofde ledematen of andere ongemakken, moet de MARSOF-operator in staat zijn om dit te negeren en voor 100 procent te scherp zijn.

De ontwikkeling
Het opereren onder zulke extreme omstandigheden vraagt om een enorme mentale weerbaarheid van de teamleden. Het is dan ook een kwestie van jarenlang opleiden, trainen en opereren onder de meest moeilijke omstandigheden, voordat een MARSOF-operator voldoende mentale bagage heeft om zulke uitdagende operaties uit te voeren. Door iedere opleiding en iedere training de lat weer een beetje hoger te leggen en door iedere keer de mentale belasting gedoseerd op te voeren, wordt het mentaal presteren van de operator gecultiveerd. Dit wordt niet alleen ontwikkeld door zwaar te trainen, maar ook vooral slim te trainen. Regelmatig beoefenen MARSOF-operators praktijkoefeningen en trainingscenario’s die buiten hun comfort zone liggen. Op deze wijze worden de operators blootgesteld aan nieuwe, onbekende situaties om hun aanpassingsvermogen, besluitvaardigheid en reactievermogen verder te ontwikkelen.

Mentaal presteren in het dagelijks leven
Ongeacht je afkomst, beroep of positie in de maatschappij, mentale kracht gaat je helpen om verder te komen in het leven. Mentaal sterke mensen:
• Blijven rustig onder druk en beheersen hun zenuwen
• Kunnen de aandacht houden op datgene wat belangrijk is, ongeacht de situatie
• Gaan door na tegenslag
• Houden negatieve gedachten onder controle
• Herkennen hun eigen mentale valkuilen en weten die te vermijden
• Behouden zelfvertrouwen, ook in onbekende situaties
Deze eigenschappen kunnen er aan bijdragen dat jij je kunt onderscheiden van de rest zowel op werk- als sociaal gebied.

Word Unbreakable!
Met behulp van unieke trainingscenario’s en praktijkoefeningen en onder professionele begeleiding van voormalig Special Forces ga je eigen grenzen opzoeken en verleggen.

Wil jij ervaren hoe het is om te presteren onder druk en de juiste handvatten daarvoor te krijgen, meld je dan aan voor ons programma. Wij garanderen je een onvergetelijke ervaring waar jij ook in je dagelijks leven profijt van zult hebben.

Lees in ons volgende blog meer over de andere pijlers van performance.

Schrijf je in op onze website voor de 12hour Evolution en word Unbreakable!

Claim ticket